Bert van Stam

Bert van Stam (1989) is een veelzijdig organist. Hij kreeg al op 6-jarige leeftijd zijn eerste orgellessen. Na een tweejarige vooropleiding studeerde hij orgel (Bernard Winsemius), continuo (ook Bernard Winsemius) en theorie (Willem Tanke) aan het Rotterdams Conservatorium. In juni 2010 rondde hij deze opleiding af met eindcijfer 8,5. Daarnaast volgde hij lessen improvisatie bij Hayo Boerema. Hij heeft verschillende masterclasses gevolgd, o.a. bij Willem Tanke, Thomas Trotter en Harald Vogel. In 2007 viel hij in de prijzen bij het Govert van Wijn-orgelconcours in Maassluis.

Bert musiceert regelmatig en graag met anderen. Zo maakte hij als harmoniumspeler deel uit van het kamermuziekensemble ‘Gruppo Montebello’ o.l.v. Henk Guittart en speelde hij in het kader van het Gergiev Festival 2009 mee met ‘Four organs’ van Steve Reich. Bert is naast organist ook begeleider, componist, continuospeler en arrangeur. Hierbij doet hij inspiratie op uit muziek die varieert van Bach tot Bj√∂rk, van Messiaen tot Miles Davis. Zo schreef hij ‘Two colours in your head’, een transcriptie naar aanleiding van muziek van de Engelse alternatieve rockband Radiohead.

Vanwege een technische achtergrond, blijft Bert niet beperkt tot de muzikale kant van het orgel: sinds 2006 studeert hij ook Civiele Techniek aan de Technische Universiteit in Delft en in 2008 was hij werkzaam bij Elbertse orgelmakers.

Klik hier voor de website van de organist.
Klik hier voor het programma van 20 augustus 2011.
Klik hier voor de toelichting bij het programma door de organist.