Hayo Boerema

Hayo Boerema werd geboren in 1972 te Groningen. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde Hayo Boerema orgel bij Johann Th. Lemckert en kerkmuziek bij Marijke van Klaveren. Tevens behaalde hij er zijn Aantekening Improvisatie bij Jos van der Kooy. Aan het Rotterdams Conservatorium studeerde hij koordirectie bij Barend Schuurman. Verdere improvisatielessen volgde hij bij Jos van der Kooy en Naji Hakim te Parijs. Bij Ben van Oosten specialiseerde hij zich in het frans-symfonische repertoire.

De volgende onderscheidingen vielen hem ten deel:

1998: finalist van het Internationaal Orgelimprovisatieconcours te Haarlem.
1998: eerste prijs Internationaler Orgelimprovisationswettbewerb ‘Anton Heiller’ te Wenen.
1999: ‘Johann-Pachelbel-preis’ en tevens de publieksprijs van het Internationaal Improvisatieconcours te Neurenberg.
1999: Grand Prix van het ‘Troisième Concours Internationaux de la Ville de Paris’.
2001: tweede prijs St. Albans International Organ Festival.
2004: tweede prijs Internationaal Orgelconcours te Nijmegen.
2005: eerste prijs Internationaal Orgelconcours te Kotka (Finland).
2009: zilveren medaille van de Société ‘Arts-Sciences-Lettres’ in Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelkunst.

Naast concerten in het binnenland maakte hij concertreizen naar Duitsland, Finland, Frankrijk en Spanje. Sinds december 2005 is hij organist-titulair van de Grote of St. Laurenskerk te Rotterdam en vanaf 2010 is hij verbonden aan Codarts Hogeschool voor muziek in Rotterdam als docent improvisatie.

Hayo Boerema componeert daarnaast voor verschillende ensembles en instanties. Zo heeft het Nationaal Kinder- en Jeugdkoor meerdere werken van hem in première gebracht, waarvan enkele stukken ook op cd zijn verschenen. In 2003 verscheen een CD met werken van Bach, Buxtehude, Guilain, en Sweelinck, en een improvisatie. De muziek op deze cd werd gespeeld op de orgels in de Jacobskerk in Winterswijk. In 2009 verscheen zijn eerste cd op het Marcussen-orgel van de Laurenskerk te Rotterdam met de vijfde en negende symfonie (Gothique) van Widor.

Klik hier voor de website van de organist.
Klik hier voor het programma van het concert op 27 augustus 2011.