Theo Visser

Theo Visser staat bekend om zijn originele programma’s. Graag combineert hij minder bekende muziek met gangbare repertoirestukken tot een spannend ‘verhaal’ waarbij niet zelden oude en nieuwe muziek met elkaar een dialoog aangaan. De basis voor zijn interpretaties ligt in een jarenlange, diepgaande omgang met het fraaie historische De Swart en Van Hagerbeerorgel (1565/1637) in de Hooglandse Kerk in Leiden waar hij organist is. In dit concert legt hij de verbinding tussen zijn orgel in Leiden en het Wolfferts-Heynemanorgel in Zaltbommel.
Op concerten in Nederland, Duitsland, Zwitserland, Spanje en Brazilië bewees hij thuis te zijn in een breed repertoire. Nog verder terug in de tijd studeerde hij orgel aan het Utrechts Conservatorium, waar hij de diploma’s Docerend en Uitvoerend Musicus (met onderscheiding) behaalde. Hij volgde er lessen bij Kees van Houten, Jan Welmers en Rocus van den Heuvel. Aan het Arnhems Conservatorium verwierf hij het Praktijkdiploma Kerkmuziek. Van 1989 tot 1991 studeerde hij bij André Isoir in Parijs, wat resulteerde in het behalen van een Premier Prix. Als bestuurslid van Stichting Orgelstad Leiden zet Theo Visser zich in voor het historische orgelbezit van Leiden. Thans maakt hij intensief studie van de Engelse koor- en orgelmuziek vanwege een topklasse Willis-orgel uit 1892 dat volgend jaar in de Hooglandse Kerk in Leiden geplaatst zal worden. Er staan dan ook twee stukken van Engelse componisten op het programma, waaronder een bewerking van het bekende “Amazing Grace”. Als begeleider van de Leidse Cantorij maakt hij regelmatig reizen naar Engeland. Zijn uitgebreide concert- en leservaring zet hij in als orgelpedagoog bij o.a. Kunstencentrum Cultura in Ede.
Voorts speelt hij werk van Franz Tunder (leerling van Jan Pieterszoon Sweelinck, zoals zovelen uit Lübeck. Hij werd later de schoonvader van Buxtehude). Daarna volgen enkele werken van Christian Friedrich Rüppe. Rüppe kwam rond 1772 uit Duitsland naar Leiden om te studeren. In 1788 werd hij organist van de Lutherse Kerk aan de Hooglandse Kerkgracht in Leiden. Hij is dus een vroege voorganger van Theo Visser. Bij zijn aantreden bleek het orgel in slechte staat en maakte hij zich sterk voor de bouw van een nieuw orgel. De opdracht werd gegeven aan aan Andries Wolfferts uit Rotterdam. Inderdaad, dezelfde Wolfferts die in Zaltbommel 4 jaar eerder het huidige orgel opleverde (en waarin ook nog pijpwerk van De Swart zit)! Het concert wordt besloten met een drietal werken van de Franse barokcomponist Jean-Philippe Rameau.

Zie ook:

Programma van het concert van 28 juni 2014.