Stephan van de Wijgert

stephan_van_de_wijgertStephan van de Wijgert (1974, Den Dungen) studeerde orgel aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. In 1998 deed hij het examen Docerend Musicus en in 2001 behaalde hij het Tweede fase diploma. Zijn orgeldocenten vanaf 1987 waren Véronique van den Engh, Jan Raas, Reitze Smits, Matteo Imbruno en Jan Welmers. Hij volgde verscheidene masterclasses en was prijswinnaar op het Sweelinck-concours in 2007.

Vanaf 2008 is hij als organist verbonden aan de kerk De Duif gelegen aan de Prinsengracht te Amsterdam. In opdracht van Stadsherstel Amsterdam, eigenaar van De Duif, werd het Smits-orgel uit 1862/1880 geheel gerestaureerd. Stephan van de Wijgert werd vervolgens aangesteld als vaste organist met als voornaamste taak: het organiseren van bespelingen bij verscheidene evenementen, in het bijzonder de serie “Zondagmiddag-Orgelconcerten in de Duif” die jaarlijks ongeveer 25 concerten omvat.

Stephan van de Wijgert initieert evenementen onder de titel “De Muze in Meervoud”. Hier worden artistieke disciplines bijeen gebracht. De mogelijkheden om de rijkdom van het orgel in een bredere context beter tot zijn recht te doen komen en toegankelijk te maken voor een breed publiek worden hiermee gedemonstreerd. In 2012 begeleide hij de schilderes Ingrid Jansen bij het maken van een schilderij. Hij speelde daarbij de “Grote sonate” van Julius Ruebke. Dit jaar hadden zij een vergelijkbaar project in de kathedrale basiliek Sint-Bavo in Haarlem.

Stephan geeft dit jaar een achttal concerten in Nederland en treedt daarnaast op in Estland, Duitsland, Zwitserland en Engeland. Zijn (tot nu toe) laatste concert dit jaar is de uitvoering van een bewerking van het requiem van Brahms voor orgel en pauken op zaterdag 22 november in Vianen.

Zie ook:
Impressie van het concert van 12 juli 2014.