Stefan Donner

Stefan DonnerStefan Donner (1987) begon zijn orgelstudie aan het Konservatorium für Kirchenmusik in Wenen (Oostenrijk). Hij studeerde orgel bij Peter Planyavsky and Martin Haselböck en piano bij Antoinette van Zabner, aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen waar hij in 2012 zijn Bachelor behaalde, met een scriptie over het legatospel in de pianomuziek in de 19de  eeuw, cum laude. Stefan behaalde zijn Master als uitvoerend musicus met het accent op vroege muziek aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij orgel studeerde bij Jacques van Oortmerssen en clavichord bij Menno van Delft. Daarnaast volgde hij master classes bij James David Christie, Ludger Lohmann en Olivier Latry.

Stefan ontving verschillende prijzen, waaronder een eerste plaats in het 2008 Daniel Herz Orgelwettbewerb in Brixen (Italië, 2008), een eerste plaats in de Franz Schmidt Orgelwettbewerb in Kitzbühel (Oostenrijk, 2010, de eerste keer dat daar een eerste prijs werd uitgereikt), en een derde prijs in de prestigieuze Dublin International Organ Competition (Ierland, 2011). Hij ontving de de Fulbright Grant om in 2013 en 2014 te studeren aan de Eastman School of Music in Rochester, NY bij Edoardo Bellotti. Door zijn successen bij wedstrijden is hij bekend geworden in heel Europa waardoor uitnodigingen volgden voor het geven van concerten in Oostenrijk, Duitsland, Italië, Roemenië, Hongarije, Spanje, Finland, Griekenland en de Verenigde Staten. Daarnaast geeft hij ook regelmatig piano recitals in de “Mozart Klavier Sonaten” serie in Wenen.

Stefan is eerste organist in de Sint-Leopold Kirche, tevens is hij organist van de Paleiskapel van Schönbrunn, beide in Wenen. Daarvoor was hij onder andere assistent voor kerkmuziek in de  Nicolaaskerk in Amsterdam, organist and koordirigent in de Stephanuskerk in Amsterdam en dirigent van het “Opera Kids Amsterdam” kinderkoor. Stefan heeft een bijzondere interesse voor de Noord-Duitse orgelschool met prominenten als Dietrich Buxtehude, Nicolaus Bruhns en Vincent Lübeck.