Sander van Marion

Sander van Marion werd in Scheveningen geboren en kreeg zijn muzikale opleiding o.a. aan het Koninklijk Conservatorium te ‘s-Gravenhage, waar Adriaan Engels zijn orgelleraar is geweest. Hij is al jaren organist in de Bethelkerk te Scheveningen, waar hij beschikt over een Hoofd- en een Koororgel, die zowel afzonderlijk, maar ook tezamen kunnen klinken. Zoals hij altijd heeft gedaan, wil hij zich nog steeds inzetten om het orgel in al haar klankrijkdom dichter bij de mensen te brengen.

Sander van Marion neemt een geheel eigen plaats in onder de Nederlandse organisten en heeft ook in het buitenland een klinkende naam. Karakteristiek is zijn registerkeuze, boeiend door steeds wisselende klankkleuren, zijn lichte, sprankelende speeltrant, en zijn improvisatietalent, waarin gevoel en sfeer een belangrijke rol spelen. Regelmatig reist Sander van Marion voor het maken van orgeltournee’s of CD-opnamen naar het buitenland, zoals Spanje-Toledo, Frankrijk-Toulouse, Italië-Bologna, terwijl ook concerten elders in Europa, zoals Oostenrijk en Portugal, op zijn lijst staan. Zo bespeelde hij o.a. in de Dom van Passau ,Duitsland, het grootste kerkorgel ter wereld en concerteerde hij vele malen op het oudste nog bespeelbare orgel ter wereld in de Basilique de Valère in Sion, Zwitserland, waarover hij ook een tv-programma presenteerde. Speciale vermelding verdienen zijn vele reizen door de Verenigde Staten en Canada, die hem van oost- naar westkust voeren, waarbij concerten worden gegeven in belangrijke muziekcentra, zoals in Amerika in New York- St.Thomaschurch, Washington Cathedral en in Philadelphia-John Wanamaker Store en in Canada in Montréal, Toronto en Vancouver.

Naast zijn concertpraktijk als organist is Sander van Marion ook al die jaren zeer actief geweest als dirigent. Naast de concerten in Nederland trad hij met zijn koren ook regelmatig op in het buitenland, zowel in Europa als in Amerika In gevarieerde programma’s bracht hij bekende en minder bekende werken ten gehore, waaronder diverse Nederlandse- en Europese premières. Naast een dvd met opnamen van feestelijke orgel- en koormuziek is een groot aantal lp’s cd.’s – waaronder drie “Gouden Platen” – in de loop der jaren verschenen.

Diverse onderscheidingen vielen Sander van Marion ten deel, zoals o.a.twee Franse onderscheidingen Een gouden bekroning ontving hij in september 2012 met de uitreiking van de Médaille d’Or voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur uit handen van de presidente van de Société Académique Arts-Sciences-Lettres te Parijs.
Een koninklijke onderscheiding ontving Sander van Marion met zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Zie ook:

Website van de organist.

Programma van het concert van 5 augustus 2017.
Programma van het concert op 30 augustus 2014.
Programma van het concert op 31 augustus 2013.
Programma van het concert op 1 september 2012.
Programma van het concert op 13 augustus 2011.
Programma van het concert op 14 augustus 2010.
Programma van het concert in 2009.
Commentaar op het programma van het concert in 2009 door de organist.

luister: Johann Ludwig Krebs – Preludio (Aria) enfuga in Bes
Alexandre Guilmant – Verset in F (Fantaisie)
lees: informatie over de twee muziekfragmenten