Rien Donkersloot

Rien Donkersloot werd in 1985 geboren te Rotterdam. Zijn eerste orgellessen kreeg hij van Arie van den Berg uit Barendrecht. Vervolgens studeerde hij bij Arjen Leistra in Rotterdam-Kralingen. Als amateur behaalde hij al eerste, tweede en derde prijzen op orgelconcoursen, zoals in Elburg (2000, 2001 en 2002) en Maassluis (2002). In 2004 en 2005 won hij eerste prijzen op orgelconcoursen voor conservatoriumstudenten in Leiden en Brielle.

In juni van 2006 behaalde hij het diploma eerste fase met een 9,5 als eindcijfer aan het Conservatorium van Rotterdam. Zijn hoofdvakdocent was Bas de Vroome. Hij volgde ook orgelcursussen bij Michel Chapuis, Andres Cea Galan, Harald Vogel, Olivier Latry, Zsigmond Szathmary en Thomas Trotter. Hij studeerde voor het diploma tweede fase bij Ben van Oosten en Bas de Vroome. In juni 2008 voltooide hij deze studie met een tweetal examens, die beide werden gewaardeerd met het predicaat zeer goed. Tevens behaalde hij het diploma kerkmuziek bij Hans van Gelder (liturgiek), Arie Hoek (hymnologie en cantoraat) en Aart Bergwerff (improvisatie).

Van zijn spel verschenen vier cd’s, die in de pers zeer positief werden ontvangen. Een cd met laat-romantisch en vroeg-modern repertoire, opgenomen op het hoofdorgel van de Oude Kerk in Delft, kreeg het predicaat CD van de Maand op de website orgelnieuws.nl.

Naast orgel speelt Rien Donkersloot beiaard en hij is op dat terrein in toenemende mate actief. In september 2009 won hij de eerste prijs op het internationale beiaardconcours in Wavre (België) evenals op het internationale beiaardconcours in Gorinchem. Hij is organist van de Maranathakerk te Rotterdam-Zuid, de dorpskerk in Rhoon en van de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland, waar een Bätz-orgel staat. Verder heeft hij een uitgebreide lespraktijk en is hij actief als (koor)begeleider. Bovendien is hij actief voor de Stichting Musica Laurentius, die in Mijnsheerenland naast cantate-uitvoeringen ook een serie orgelconcerten organiseert.

Klik hier voor de website van de organist.
Klik hier voor het programma van het concert op 17 juli 2010.