Peter van de Velde

Peter Van de Velde (1972) is afkomstig uit Doel (Oost-Vlaanderen) waar hij op 9-jarige leeftijd als autodidact met orgelstudies begon. Vanaf zijn twaalfde was hij er reeds actief als organist in de plaatselijke kerk. Zijn eerste muziekonderricht ontving hij in de Antwerpse Kunsthumaniora waar hij afstudeerde met de grootste onderscheiding voor orgel. Zijn hogere muziekstudies deed hij aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium waar hij na het behalen van verschillende eerste prijzen en finaliteiten in 1996 het Meesterdiploma behaalde als laatste leerling van Stanislas Deriemaeker. Tijdens en na zijn studie volgde hij ook diverse meestercursussen voor orgel, uitvoeringspraktijk en improvisatie bij o.m. Dr. Naji Hakim, Dr. Ton van Eck, Dr. Hans van Nieuwkoop en hij behaalde eveneens het pedagogisch getuigschrift.

Begin 2002 werd Peter Van de Velde aangesteld tot organist-titularis van de Antwerpse kathedraal in opvolging van Stanislas Deriemaeker. In deze grootste kathedraal van de Lage Landen bespeelt hij zowel het barokke Metzler- (1993) als het symfonische Schyven-orgel (1891). Ook is hij als organist verbonden aan de Sint-Michielskerk te Antwerpen. Daarnaast is hij actief als begeleider-repetitor van verschillende koren en vocale en instrumentale solisten. Als artistiek adviseur staat hij in voor de programmatie van diverse orgelcycli in het Antwerpse en tracht hij het orgel dichter bij het grote publiek te brengen (Sint-Michielskerk, Kristus-Koningkerk, Kathedraal, Orgelcyclus Melsele). Ook treedt hij regelmatig op in binnen- en buitenland zowel solo als met koor, orkest en/of solisten. Als concertorganist is hij regelmatig te gast op vermaarde orgelfestivals o.m. in Engeland, Ierland, Noorwegen, Nederland, Polen, Frankrijk, Rusland, Japan en Duitsland.

Ook droegen verschillende componisten werken aan hem op en verzorgde hij verschillende Belgische premières van werken van Dr. Naji Hakim (Orgelconcerto III, Sonate voor trompet en orgel, Agapê, Bach’orama…). Hoewel zijn repertoire alle stijlen omvat heeft hij een speciale voorliefde voor het Franse en Belgische orgelrepertoire uit de 19de en 20ste eeuw. In 2004 verwezenlijkte hij zijn eerste solo-CD aan het Schyven-orgel van de Antwerpse kathedraal met Franse symfonische orgelmuziek voor het Duitse label “Aeolus”. In 2006 nam hij voor hetzelfde label twee SACD’s op met de symfonische orgelwerken van de Belgische componist Paul de Maleingreau (1887-1956) wiens vijftigste sterfdatum toen werd herdacht. Deze CD’s konden rekenen op veel positieve belangstelling en onderscheidingen in de gespecialiseerde pers en radio in binnen- en buitenland (Diapason, Orgelnieuws, Klara, WDR 3, Musique 3, Orgelkunst, Orgelvriend…). Zijn laatste realisatie is een CD met Bach-hommages en transcripties gespeeld op zowel het Metzler- als het Schyven-orgel van de kathedraal.

Klik hier voor het programma van 27 juni 2009.
Klik hier voor de website van de organist.