Matthias Havinga

Matthias HavingaMatthias Havinga (1983) studeerde orgel bij Jacques van Oortmerssen aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij summa cum laude afstudeerde als Master of Music. Tevens studeerde hij af als pianist aan het Conservatorium van Amsterdam bij Marcel Baudet, en als kerkmusicus aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Jos van der Kooy en Theo Goedhart. Met name zijn pedaalspel grenst aan het ongelofelijke, geen wonder dat hij algemeen gezien wordt als één van de meest virtuose organisten van zijn generatie.

Matthias won prijzen op verschillende internationale orgelconcoursen, waaronder de eerste prijs op de Third Kotka International Organ Competition in Finland, 2009. Hij concerteerde in talloze Europese landen en de VS en maakte radio-opnamen in binnen- en buitenland. Zijn CD’s ‘J.S.Bach-Italian Concertos’ en ‘Passacaglia’, uitgekomen bij Brilliant Classics, werden door pers en publiek lovend ontvangen. Op zijn 30e gaf Matthias zijn eerste masterclasses, aan orgelstudenten van het Conservatorium te Vilnius (Litouwen).

Matthias is een veelgevraagd solist en begeleider bij koren en orkesten. Hij speelde met het Koninklijk Concertgebouw Orkest, werkte met bekende koren als het Collegium Vocale Gent, het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor, en soleerde op podia als Het Concertgebouw, de Gaudeamus Muziekweek, het Internationaal Orgelfestival Haarlem en Kamermuziekfestival Schiermonnikoog. Samen met zijn partner, blokfluitiste Hester Groenleer vormt hij een vast duo, dat streeft naar vernieuwende, verrassende programma’s die ondanks ongebruikelijk repertoire toch toegankelijk en gevarieerd zijn.

Matthias is organist-titulaire van het driemanuaals Bätz-orgel uit 1830 in de Ronde Lutherse Kerk in Amsterdam. Als dirigent-organist is hij verbonden aan de Lutherse Augustanakerk te Amsterdam.

Zie ook:
Uitvoering van de ‘Gigue’ van J.S. Bach, Fuga G-groot BWV 577