Jan van Dijk

Jan van Dijk is organist van de Open Hof Kerk te Rotterdam-Pendrecht. Daarvóór was hij organist te Oude-Tonge (benoemd op 13 jarige leeftijd), Middelharnis en Zierikzee. Als amateur kreeg hij les van Arie J. Keijzer in Middelharnis en van Bé Hollander in Wageningen. Tijdens zijn studie aan de Pedagogische Academie te Ede kreeg hij muziekles van Johan van Dommele. Zijn vakopleiding ontving hij aan het Rotterdams Conservatorium en aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij studeerde orgel bij Piet v.d. Kerkhoff, Arie J. Keijzer en Joh.Th.Lemckert, piano bij Bart Berman en kerkmuziek bij Barend Schuurman. Na zijn conservatoriumstudie studeerde hij aan de zomeracademie te Haarlem en later privé bij Bernard Bartelink. Andere zomercursussen volgde hij in Mechelen bij Flor Peters en in Salamanca (Spanje) bij Guy Bovet.

Jan van Dijk gaf concerten in Middelharnis, Zierikzee, Goes, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. In het buitenland concerteerde hij in Oostenrijk en Tsjechië. Behalve organist was Jan koordirigent in Middelharnis, Rhoon, Hardinxveld en Rotterdam. Vanaf 1976 was hij directeur van de muziekschool in Barendrecht en later directielid van de Toonkunstmuziekschool voor de Drechtsteden. Voor zijn muzikale en organisatorische werkzaamheden in Rotterdam-Pendrecht werd aan hem op 20 februari 2000 de Prijs voor Kunst en Cultuur 1999 van de deelgemeente Charlois uitgereikt. Bij zijn afscheid van de muziekschool in 2004 ontving hij de waarderingsspeld van de gemeente Barendrecht.

Ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als organist van de Open Hofkerk werd hij in 2007 onderscheiden door de kerkvoogdij met het draaginsigne in zilver en met de Karel de Stoute prijs van de deelgemeente Rotterdam Charlois. In september 2011 ontving hij het draaginsigne in goud bij de viering van zijn 50-jarig jubileum als organist.

Klik hier voor het programma van 7 juli 2012