Jan van de Laar

Jan van de Laar werd geboren te Helmond in 1955. Hij behaalde het diploma solospel orgel met onderscheiding van muzikaliteit aan het Utrechtse Conservatorium bij Kees van Houten. Vervolgens studeerde hij klavecimbel en piano en volgde cursussen bij de Oostenrijkse organist en componist Anton Heiller (Bach) en Ewald Kooiman (oud-Franse muziek). Hij nam deel aan interpretatiecursussen voor oude muziek bij Alan Curtis en William Christie te Innsbruck. In Nederland en daarbuiten treedt hij veelvuldig op als solist en continuospeler, o.a. bij het Brabantsch Muzyk Collegie. Hij maakte tal van radio-opnamen voor Nederlandse omroepen en de Engelse BBC, o.a. op historische orgels in Oostenrijk en in Italië. Hij geeft hij lezingen, seminars en workshops, zoals interpretatielessen aan de Kirchenmusikschule te Stuttgart/Esslingen en Bayreuth en het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen.

Als organist is Jan van de Laar sinds 1976 verbonden aan de Heilige-Lambertuskerk te Helmond waar hij het historische Robustelly/Smits-orgel bespeelt, en als artistiek leider aan de stichting LambertusKerkConcerten. Hiervan maakt het koor Nuove Musiche deel uit, waarvan hij dirigent is. Daarnaast is hij docent aan de muziekafdeling van het KunstKwartier Helmond. Jan van de Laar is vanaf 1 januari 2009 voor het Robustelly-orgel benoemd tot stadsorganist van de gemeente Helmond.

Door een diepgaande studie van het uitgebreide repertoire voor toetsinstrumenten, gekoppeld aan een grote interesse in kennis van stijlen en uitvoeringspraktijken, biedt Jan van de Laar een breed repertoire vanaf de oud-Italiaanse en oud-Spaanse muziek, via het specialisme van de Franse barokmuziek, de Noord-Duitse stijl en de diepgang in de muziek van Johann Sebastian Bach naar de Franse en Duitse Romantiek tot de twintigste-eeuwse muziek.

Zijn plaatdebuut in 1986 met De Grote Orgelmis, uit Dritter Teil der Clavier-Übung van Johann Sebastian Bach kreeg een voortzetting in diverse CD-opnames. Zo verscheen een cd Die Bachsche Schule opgenomen op het fraaie Holzhay-orgel van de abdijkerk van Neresheim. In juni 2010 verschenen twee nieuwe CD’s, opgenomen op het orgel van de Heilige-Lambertuskerk in Helmond. De ene heet Hommage aan een Meesterwerk en is een eerbewijs aan de bouwer van het orgel, Guillaume Robustelly, en natuurlijk aan het orgel uit 1772. Op deze CD en ook op de tweede komt de zeer authentieke klank van het Robustelly/Smits-orgel geheel tot zijn recht.

Klik hier voor de website van de organist.
Klik hier voor het programma van het concert op 10 juli 2010.