Jan Jansen

Jan Jansen (1946) groeide op in een muzikaal gezin. Op jeugdige leeftijd bespeelde hij al verscheidene muziekinstrumenten, zoals blokfluit, klarinet, hobo en orgel. Als zanger maakte hij deel uit van De Nederlandse Cantorij onder leiding van Maarten Kooij. Hij studeerde aan het Utrechts Conservatorium orgel bij Cor Kee, piano bij Gérard van Blerck en clavecimbel bij Lenie van der Lee aan het Utrechts Conservatorium, waar hij zelf tot twee jaar geleden vijfendertig jaar als theoriedocent en correpetitor actief was. In 1970 behaalde hij de Prix d’Excellence voor orgel. Hij is blij met wat meer vrije tijd: “Een baan van 38 uur met studenten, Domorganist, een concertpraktijk en ook nog continuo spelen bij diverse ensembles, het was wel wat veel van het goede. Gelukkig heb ik tegenwoordig wat meer tijd.”

Sinds 1987 is hij organist van de Domkerk te Utrecht, waar hij naast de drukke liturgische praktijk de landelijk welbekende Zaterdag- middagconcerten verzorgt, in samenwerking met de Domcantorij onder leiding van Remco de Graas. Organist zijn in de Dom, dat schept verplichtingen, die hij graag en perfect nakomt: “Je kunt je op een plaats als deze prima ontplooien, maar het vraagt wel hard studeren. In mijn geval komt dat toch neer op vijf uur per dag. Wil je een breed repertoire bieden, dan vraagt dat veel inspanning”.

Jan Jansen heeft een grote behoefte aan lichaamsbeweging. Als docent muziektheorie op het conservatorium zat hij vijf dagen per week op een pianokruk met studenten om hem heen en verder zat hij uren achtereen achter het orgel. Hij maakt stevige wandelingen in de omgeving van zijn woonplaats Soest. Vaak fietst hij in alle vroegte de 18 km naar Utrecht. Hij geniet van de natuur en van het licht dat de kerk binnenvalt door de hoge glas-in-loodramen. Op zondag stemt hij in alle vroegte en stilte de tongwerken van het orgel, zodat alles perfect in orde is als de cantorij arriveert voor de repetitie. Het gaat bij kerkmuziek om de lofprijzing, vindt hij. Muziek kan in de dienst zeker een theologische dimensie hebben. Waar woorden tekortschieten, gaat de muziek verder.

Jan Jansen maakte een groot aantal CD-opnamen, waaronder een integrale opname van de orgelwerken van Felix Mendelssohn Bartholdy, werken van César Franck, waaronder de Trois Chorals, van Johann Sebastian Bach o.a. de koraalpartita’s en de Kunst der Fuge, samen met zijn zoon David. Op een onlangs uitgekomen CD staan werken van Alain, Saint-Saëns en Franck. Als veelgevraagd continuospeler speelde hij ook, samen met zijn zoon Maarten, cello, mee op de bekroonde CD met Vivaldi’s Vier jaargetijden van zijn dochter, de violiste Janine Jansen.

Klik hier voor het programma van het concert op 23 juli 2016.
Klik hier voor het programma van het concert op 7 augustus 2010.
Klik hier voor een prachtig interview met de organist, waaruit in het bovenstaande het een en ander is overgenomen.

Die sechs Triosonaten – Vivace in C-moll: