Irene Maessen

Irene Maessen 2018Na het cum laude behalen van haar conservatorium opleiding (opera, oratorium, lied) in Amsterdam won zij diverse prijzen op internationale zang concoursen (Ameling concours, Deutekom concours, IVC, Zilveren Vriendenkrans Concertgebouw). Daarna kreeg ze engagementen aan verschillende operahuizen zoals de Nationale Reisopera, Operahuizen van Salzburg en Innsbruck, waarbij ze zich vooral op haar gemak voelde in de Mozart opera’s. Ze werkte samen met gerenommeerde orkesten als het Radio philharmonisch en het Radio kamer orkest, de Philharmonie Zuid Holland, het Noord Nederlands orkest, het orkest van het Oosten, Holland Symfonia met dirigenten als Ed Spanjaard, Jan Willem de Vriend, Edo de Waart, Ivor Bolton.

Naast het bekende oratorium repertoire is het de kamermuziek, die haar hart heeft gestolen. Met vele ensembles werkte ze samen (oa. Calefax, Schönberg ensemble, Leo Smit ensemble) aan zeer uiteenlopend repertoire, van Barokmuziek tot het hedendaagse repertoire. Vele premières heeft zij op haar naam staan, het contact met de componist is een wezenlijk aspect van Irene haar werk. Het is het liedrecital in de breedste zin van het woord dat haar drijft; vergeten componisten, vrouwelijke componisten, Nederlandse muziek, bijzondere bezettingen en vooral; gelijkgestemde musici, waarmee ze bijzondere concerten geeft.

Sinds 2007 geeft Irene klassiek zangles aan de Muziektheater studenten van het Artez conservatorium in Arnhem. Deze jonge groep veelzijdige studenten krijgen van haar een gedegen inkijkje in wat er allemaal komt kijken bij het ontwikkelen van je eigen stem. Irene geeft ook geregeld met veel plezier koortrainingen en ze coacht collega zangers in het vaak ingewikkelde zangersvak.