Kamermuziek met het Maarschalkerweerdorgel (2014 – 2015)

Op 10 september jongstleden is in de Gasthuiskapel in Zaltbommel een klein Maarschalkerweerd orgel overgedragen aan het bestuur van de Stichting Groote Bommelsche Gasthuis. Bij die gelegenheid werd een besloten concert gegeven. Besloten, omdat de Gasthuiskapel te klein was voor alle belangstellenden. De reacties op dit concert waren laaiend enthousiast. Dat heeft bij het bestuur van de Muziekkring Bommelerwaard en de beheerder van de Gasthuiskapel het plan doen ontstaan om een concertreeks rondom dit orgeltje te organiseren. Doel daarvan is om de extra mogelijkheden die dit orgel biedt voor kamermuziek en zang in de Gasthuiskapel te laten horen. Dit is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Van Voorden Stichting.

De serie wordt georganiseerd in het winterseizoen 2014-2015. Voor de uitvoerenden wordt waar mogelijk gezocht naar jonge musici. Dit eerste concert, op zondag 23 november om 16:00 uur wordt gegeven door het Chimaera trio. Dit trio bestaat uit Laurens de Man (orgel en piano), Annemiek de Bruin (klarinet) en Irene Kok (cello). Zij worden voor dit concert versterkt met de mandolinespeler Ferdinand Binnendijk. Deze ongebruikelijke bezetting biedt verrassende combinatiemogelijkheden met het orgel in de Gasthuiskapel. Alle musici wonnen een eerste prijs in hun categorie op het Prinses Christina Concours in Den Haag. Laurens de Man gaf al verschillende concerten in Zaltbommel, als organist in de Sint-Maarten en als pianist bij het Emmy Verhey festival. De arrangementen voor dit concert zijn van zijn hand.

Het tweede concert wordt gegeven op zaterdag 24 januari 2015 om 20:00 uur, door het recent gevormde trio La Gallina met o.a. Hugo Bakker (orgel).

Het derde concert, op zondag 22 februari om 16:00 uur, wordt gegeven door het ensemble Severijn, dat gevormd wordt door Tineke en Judith Steenbrink. Tineke speelt orgel en klavecimbel, Judith speelt viool.

Plaatsen voor de concerten kunnen per email worden gereserveerd op: muziekkring@gmail.com. De toegangsprijs bedraagt 10 €, donateurs van de Muziekkring 8 €, kinderen tot 12 jaar gratis.

Meer informatie in de digitale nieuwsbrief van de Muziekkring, waarvoor u zich ook op bovenstaand email adres kunt aanmelden.