Herman van Vliet

Herman van Vliet (1941) is een veelgevraagd concertorganist en geeft jaarlijks vele concerten in Nederland. Ook concerteerde hij in het buitenland, zoals Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Canada en de Verenigde Staten. Hij was organist te Bodegraven, Oudewater, Woerden en vanaf 1990 van de Sint-Joriskerk te Amersfoort. Hij werd al op jeugdige leeftijd aangetrokken door alles wat orgel en orgelmuziek betreft. Het boeide hem zozeer dat muziek zijn levenswerk werd. Hij studeerde bij Wim van der Panne en aan het Utrechts Conservatorium bij Stoffel van Viegen, Cor Kee en Willem Mudde. Hij behaalde er in 1965 het einddiploma solospel orgel. Door de algemene heroriëntatie op de barok studeerde hij daarna voor uitvoeringspraktijk van deze muziek opnieuw bij Cor Kee en voor interpretatie van het romantische repertoire bij Feike Asma en Jean Guillou.

Het koraalspel ligt hem na aan het hart, zowel in creatieve als uitvoerende zin. Ook mag hij graag speuren naar scheppingen van minder bekende componisten, zoals Sigfrid Karg-Elert, Karl Hoyer, Johannes Bastiaans, Édouard Batiste of Louis Lefébure-Wely. Hij hield een warm pleidooi voor Charles-Marie Widor, wiens tien orgelsymfonieën hij in 1983 en in 1987 uitvoerde op de grote Nederlandse orgels in de cyclus Widoriade. Dit groeide uit tot een project met de integrale opname van deze werken op CD, uitgevoerd op bekende Cavaillé-Coll-orgels in Frankrijk.

Herman van Vliet werd vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelkunst onderscheiden door de Société Académique Arts, Sciences, Lettres te Parijs met drie medailles: brons in 1983, zilver in 1991 en verguld in 1998. In 2001 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In 2011 vierde Herman van Vliet met een feestelijke reeks concerten op veel monumentale orgels in Nederland, dat hij vijftig jaar organist was. Die jubileumtournee is geopend met een galaconcert in de Rotterdamse Sint-Laurenskerk op het grote Marcussen-orgel.

Luister naar Sinfonia uit Cantate 29 van J.S. Bach op Vater/Müller-orgel in de Oude Kerk te Amsterdam door Herman van Vliet
Klik hier voor de website van de organist.
Lees het interview met Herman van Vliet ter gelegenheid van zijn vijftigjarig jubileum.
Lees het verslag van het galaconcert op 8 januari 2011 in Rotterdam.
Klik hier voor het programma van 21 juli 2012.
Klik hier voor het programma van 23 juli 2011.
Klik hier voor het programma van 3 juli 2010.
Klik hier voor het programma van 4 juli 2009.