Evaluatie Orgelcyclus 2011

De Orgelcyclus 2011 in de Sint-Maartenskerk, Zaltbommel
 
 
Een instrument leeft pas, als het bespeeld wordt en ernaar geluisterd kan worden. Dat geldt wel heel in het bijzonder voor het uit 1786/96 daterende Wolfferts-Heyneman-orgel in de Sint-Maartenskerk. In een traditie van al meer dan veertig jaar had de Muziekkring Bommelerwaard en Omstreken ook dit jaar in de maanden juni tot en met september een reeks van dertien concerten op het programma staan.
Op 18 juni vond het openingsconcert van de Orgelcyclus 2011 plaats. Het werd gegeven door de nieuwe eerste organist van de Sint-Maartenskerk, Hugo Bakker. Hij sloot op 10 september de cyclus ook weer af met een concert rond het thema Oude orgels, nieuwe muziek. Dat verwees naar het thema van Open Monumentendag op 10 en 11 september: Oud gebouw, nieuw gebruik.
Herman van Vliet, Arjen Leistra, Hayo Boerema, André Knevel en Jan Hage hebben de volgende componisten herdacht: Franz Liszt (tweehonderdste geboortejaar), Simon C. Jansen, Jehan Alain en Paul Chr. van Westering (honderdste geboortejaar) en Alexandre Guilmant en Samuel de Lange jr. (honderd jaar geleden overleden). Het concert van Herman van Vliet was een jubileumconcert en herdenkt zijn vijftigjarige organistencarrière.
Aart Bergwerff verzorgde een programma dat volledig aan Johann Sebastian Bach gewijd was, Geerten Liefting improviseerde rond thema’s uit de beeldende kunst, Franse barokmuziek nam Wout van der Linden voor zijn rekening en Sander van Marion liet het publiek in zijn concert kennismaken met een grote verscheidenheid aan muziekvormen. Het programma heette Muziek in Vorm.
Zij brachten samen met Laurens de Man en Bert van Stam muziek ten gehore vanaf Jan Pieterszoon Sweelinck tot stukken van Franz Danksagmüller uit 2009 en van Reitze Smits uit 2010. Naast de overbekende namen kwamen er ook minder bekende voor zoals Nicolas de Grigny, Jean-Baptiste Robin, Michael Radulescu, Mons Leidvin Takle en Bengt Hambraeus.
Er is veel te genieten geweest op degelijk, bekend terrein, maar er werden ook nieuwe, avontuurlijke wegen ingeslagen.
Alle informatie over het programma van het afgelopen seizoen is op deze website nog eens rustig na te lezen.
 
Het bestuur van de Muziekkring zal zich er opnieuw voor inzetten om ook het programma van de cyclus in 2012 weer zo gevarieerd, spannend en rijk aan klank mogelijk te maken.
Hopelijk blijft u donateur, wordt u donateur of weet u anderen ertoe te bewegen donateur te worden. We hopen u in ieder geval volgend jaar op onze concerten te kunnen ontmoeten.
 
De foto’s van het Wolfferts-Heyneman-orgel op de programma’s en de affiches voor de concertreeks zijn gemaakt door
Eva Verbeek en Jef Schaap (Zaltbommel)Al het drukwerk is gesponsord door