Evaluatie Orgelcyclus 2010

De Orgelcyclus 2010 in de Sint-Maartenskerk, Zaltbommel
 
 
Het openingsconcert op 19 juni was speciaal aan Franz Liszt gewijd en maakte deel uit van de Lisztdriedaagse die in dat weekend in Zaltbommel werd georganiseerd. Het slotconcert werd gegeven op 11 september, de Nationale Orgeldag 2010. ‘s Middags gaf An van Tuijl aan belangstellenden informatie over het Wolfferts-Heyneman-orgel, waarna Jan Scheurwater een rondleiding in en op het orgel verzorgde.
Joletta Bok en Seline Haalboom sloten de excursie af met een demonstratie, door het stuk te spelen, dat de bezoekers in een keuzelijst konden aanwijzen.
Er werden twee jubileumconcerten gegeven. André Knevel vierde zijn veertigjarige organistenloopbaan. Een aantal collega’s gaf met orgelspel een hommage aan hem, waarna André Knevel zijn eigen concert gaf. Er waren veel genodigden uit het hele land aanwezig. Kees van Houten, die zeventig werd, stond erbij stil dat hij vijftig jaar organist was.
Het programma was weer bijzonder gevarieerd. Er waren concerten die aan één componist gewijd waren, zoals aan Johann Sebastian Bach of César Franck, terwijl een ander concert een overzicht bood van de geschiedenis van de Franse orgelliteratuur. Er werd uitgebreid stilgestaan bij het tweehonderdste geboortejaar van Robert Schumann en een middagconcert bestond volledig uit orgelwerken voor vier handen.
Naast de oudere meesters als Nicolaus Bruhns, Johann Joachim Quantz, Johann Sebastian Bach en Felix Mendelssohn-Bartholdy was er ruimte voor laat-negentiende-eeuwse en twintigste-eeuwse componisten, met name voor de Nederlanders Samuel de Lange (vader en zoon), Henk Badings, Joep Straesser en Jan Welmers.
En er waren feestelijke concertwerken te beluisteren van Alexandre Guilmant, Camille Saint-Saëns en Charles-Marie Widor naast intieme stukken met een religieuze bezinning van Johann Sebastian Bach, Max Reger, Klaas Jan Mulder, Sigfrid Karg-Elert, Herman van Vliet en André Knevel.
We kunnen en mogen alweer tevreden zijn.
Alle informatie over het programma van het afgelopen seizoen is op deze website nog eens rustig na te lezen.
 
Een zomer lang kon er weer genoten worden van het prachtige orgel dat het Wolfferts-Heyneman-orgel is.
Het bestuur van de Muziekkring zal er zich voor inzetten om ook het programma van de cyclus in 2011 weer zo gevarieerd, spannend en rijk aan klank mogelijk te maken.
Hopelijk blijft u donateur, wordt u donateur of weet u anderen ertoe te bewegen donateur te worden. We hopen u in ieder geval volgend jaar op onze concerten te kunnen ontmoeten.
 
De foto’s van het Wolfferts-Heyneman-orgel op de programma’s en de affiches voor de concertreeks zijn gemaakt door
Eva Verbeek en Jef Schaap (Zaltbommel)

Al het drukwerk is gesponsord door