Evaluatie Orgelcyclus 2009

De Orgelcyclus 2009 in de Sint-Maartenskerk, Zaltbommel
 
 
Een instrument leeft pas, als het bespeeld wordt en ernaar geluisterd kan worden. Dat geldt wel heel in het bijzonder voor het uit 1786 daterende Wolfferts-Heyneman-orgel
in de Sint-Maartenskerk.
De Muziekkring Bommelerwaard en Omstreken zorgt er al ruim veertig jaar voor
dat het orgel niet stilvalt door in de maanden juni tot en met september een serie concerten
op dit unieke instrument te organiseren.
In de afgelopen cyclus 2009 was het programma erg gevarieerd en kende intieme stukken zoals bewerkingen van door Johann Sebastian Bach en Bert Matter, maar ook majestueuzer werk, zoals de symfonieën van Charles-Marie Widor en Louis Vierne.
We hebben er aandacht aan besteed dat Herman van Vliet en André Knevel voor de twintigste maal in Zaltbommel speelden. Daarnaast hebben leerlingorganisten en beginnende, jonge organisten een kans op een concert tijdens de zaterdagmiddagconcerten gekregen: Everarda Slabbekoorn, Joletta Bok en Peter Jan de Fijter en diverse leerlingen van Arno van Wijk. Zo totaal verschillende organisten als Peter Van de Velde, Hans Heykers, Jetty Podt, Willem Hörmann en Sander van Marion hebben de luisteraars de even zovele uitdrukkingsmogelijkheden van ons orgel laten beleven.
De Nationale Orgeldag hebben we vorm gegeven met drie concerten op één middag door Jan Verschuren, Olivier Salandini en An van Tuijl. Zij concerteerde samen met
Rogier Jue, trompet.
Tenslotte maakten we het laatste concert van Arno van Wijk mee in zijn functie als eerste organist van de Sint-Maartenskerk. Dat was het slotconcert van onze Orgelcyclus 2009, die vijftien concerten telde.
We kunnen en mogen tevreden zijn.
Alle informatie over het programma van het afgelopen seizoen
is op deze website nog eens rustig na te lezen.
 
Een zomer lang kon er weer genoten worden van het prachtige orgel
dat het Wolfferts-Heyneman-orgel is.
Het bestuur van de Muziekkring zal er zich voor inzetten om ook het programma van de cyclus in 2010 weer zo gevarieerd, spannend en rijk aan klank mogelijk te maken.
Hopelijk blijft u donateur, wordt u donateur of weet u anderen ertoe te bewegen donateur te worden. We hopen u in ieder geval volgend jaar op onze concerten te kunnen ontmoeten.
 
De foto’s van het Wolfferts-Heyneman-orgel op de programma’s en de affiches voor de concertreeks zijn gemaakt door
Eva Verbeek en Jef Schaap (Zaltbommel)
 
Al het drukwerk is gesponsord door