Carl Visser

Carl VisserCarl Visser (1981) kreeg vanaf zijn elfde jaar orgelles. Hij studeerde aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen bij Theo Jellema. De eerste fase werd in 2006 afgerond. Vervolgens studeerde Carl Visser aan de Messiaen-academie waar zijn orgeldocent Michel Bouvard (Toulouse) hem naar zijn Master-examen begeleidde. Bij Theo Jellema volgde Carl Visser lessen kerkmuziek en bij Tineke Steenbrink lessen klavecimbel. In juni 2008 heeft hij zijn Master-studie afgesloten in het Muziekcentrum te Enschede waar hij onder andere het orgelconcert voor strijkorkest, pauken en orgel van F. Poulenc speelde. Tijdens zijn studies volgde hij master classes bij onder andere Michel Bouvard (Toulouse), Francois Espinasse (Lyon), Ton Koopman (Naarden-Bussum), Louis Robilliard (Lyon) en Wolfgang Zerer (Hamburg).

Het repertoire dat Carl Visser loopt van het Robertsbridge Codex (ca. 1360) tot en met moderne muziek. In september 2010 was hij een van de finalisten in het prestigieuze orgelconcours in Amsterdam, het “Third International Organ Competition Jan Pieterszoon Sweelinck”.

In mei 2011 participeerde hij in het Krümmhörner Orgelfrühling, hét festival voor geestelijke muziek in Noord-West Duitsland (Ostfriesland), met een recital op het in 1457 gebouwde Harmanus orgel te Rysum (mogelijk het oudste nog speelbare orgel ter wereld).  Samen met Mannes Hofsink vormt hij een duo onder de naam Orgel4Handig. Orgel4Handig is een aantal jaren geleden ontstaan met als doelstelling om het publiek een programma te bieden waarin ook de bekende orkestwerken niet ontbreken. Zij gaan de uitdaging aan om deze grote orkestwerken vierhandig op orgel uit te voeren. Carl Visser is ook actief als privé-docent en continuospeler in wisselende ensembles waar de barok muziek veelal de boventoon voert. Als organist is Carl Visser verbonden aan de PKN-gemeenten in Grou en Oldemarkt-Paasloo.

Zie ook:
Programma van het concert van 26 juli 2014.