Bernard Winsemius

Bernard Winsemius (1945) is één van de bekendste organisten van Nederland. In 1981 werd hij samen met Gustav Leonhardt benoemd tot organist van de monumentale historische orgels in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, een functie die hij nog steeds vervult. In die functie was hij de organist bij het kerkelijk huwelijk van Prins Willem Alexander en Máxima en bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander.
Bernard Winsemius studeerde orgel bij Anthon van der Horst en Albert de Klerk aan het Amsterdams Conservatorium en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Zijn studies werden bekroond met de Prix d’Excellence voor orgel (1970) en beiaard (1971). De Vereniging Vrienden van het Concertgebouworkest verleende hem in 1971 de Zilveren Vriendenkrans. Winsemius was jarenlang als docent orgel verbonden aan het Rotterdams Conservatorium (zowel Hugo Bakker als Laurens de Man kregen les van hem) en als docent beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool. Hij vervulde tal van gastdocentschappen, onder andere in Praag, Londen, Toulouse, Oslo en Rome en doceerde geregeld aan de Internationale Zomeracademie voor Organisten in Haarlem.

Hij is emeritus-stadsbeiaardier van Haarlem en Amsterdam en sinds 2012 actief als freelance beiaardier. Hij concerteerde over de gehele wereld en maakte tal van opnames op LP, CD en DVD. Ook werkt hij mee aan het project “All of Bach” van de Nederlandse Bachvereniging. Dit project heeft tot doel om van alle werken van Bach een beeld- en  eluidsregistratie te maken op een locatie die past bij het werk en die opnamen voor iedereen gratis toegankelijk te maken op het internet.

Programma concert 22 juli 2017