Arjen Leistra

Arjen Leistra (Delft 1973) begon zijn orgelopleiding op achtjarige leeftijd bij Christiaan Ingelse op de Delftse muziekschool. In 1990 zette hij die voort aan het Rotterdams Conservatorium bij Arie Keijzer en later bij Ben van Oosten. De eindexamens Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus legde hij respectievelijk in 1995 en 1998 af.

In 1998 werd er contact gelegd met Marie-Claire Alain te Parijs en gedurende een jaar reisde hij één keer per zes weken naar Saint-Germain-en-Laye voor privéonderricht in de orgelmuziek van Bach en Alain. Een opleiding Kerkmuziek en Improvisatie aan het Koninklijk Conservatorium in ’s-Gravenhage werd met eindexamens in 1997 en 1998 voltooid.

Al tijdens zijn studie begeleidde Arjen Leistra veel kerkdiensten als organist en na een eerste vaste benoeming aan de Prinsenkerk te Rotterdam volgde in 1997 zijn benoeming in de Hoflaankerk te Rotterdam-Kralingen. Daar ontplooide hij veel activiteiten, waarmee hij zich tot nu toe bleef bezighouden. De Hoflaancantorij werd opgericht, het orgelconcertleven werd gestimuleerd door met een zomerserie te starten en cantatediensten, Nieuwjaarsconcerten en Koninginnedagconcerten werden traditie. Ook begon Arjen Leistra een drukke lespraktijk. Vanaf 2008 is Arjen Leistra als organist verbonden aan de Grote of Sint-Janskerk te Schiedam. In deze kerk is hij ook dirigent van het koor Vocalis St. Jan.

Naast al deze werkzaamheden is hij sinds 2004 met zijn eerste orgelwerk Variaties over Psalm 90 ook als componist actief en geeft hij jaarlijks een groot aantal concerten in heel Nederland, maar ook in Duitsland, Engeland, Frankrijk en Italië. Met een grote tournee in 2005 langs de oostkust van de Verenigde Staten, gevolgd door een aantal concerten in 2008 kreeg Arjen Leistra ook aan de andere kant van de oceaan bekendheid. Ook het aantal opnames op CD groeit, onder andere van uitvoeringen op het beroemde Garrelsorgel in Maassluis en het Witte-orgel in de Oude Kerk te Delft.

Klik hier voor de website van de organist.
Klik hier voor het programma van het concert op 16 juli 2011.